Metin Turan

RFSU arbetar pro tonaringars domstol till information

RFSU arbetar pro tonaringars domstol till information

I tonaren brukar vi bli mer medvetna ifall var originell och andras sexualitet. Det kommer bade inifran och utifran. Inifran i rytm med att kroppen och hjarnan vaxer och byta skepnad, men aven darfor att tankar, forhallningssatt och relationer utvecklas och andras. Utifran paverkas vi bland annat fran att omgivningen paminner om de osynliga stadgar som finns pro nar man ska ha sex, hur, och med vem eller vilka. Heteronormen ar stark och flera bryr sig himla mycket om hur sa andra utfor, vad som ar normalt och hur man ska foreta forut att passa in. I tonaren blir detta extra explicit, aven ifall det inte ar nagot unikt forut just denna period i livet.

Puberteten

Tonarsperioden sammanfaller gallande ett eller annat fason med puberteten. Det kan dela nagra ar hit och dit for nar puberteten borjar och slutar, men oavsett nar sa pagar den under tonaren. I puberteten sprudlar hormonerna inom oss och det som hander i kroppen ar relativt oforandrad forut tjejer och killar, mer likadan an hur sa flertal tror: Kroppen vaxer sa att det knakar, vi blir langre, brosten vaxer, konsdelar vaxer och skifta i utseendet, barr vaxer runtom konet, under armarna och pa andra delar fran kroppen, stambanden och rosten byta skepnad och vi svettas mer. En sak som skiljer mellan konen ar att tjejer borjar lite mens och killar fabricera spermier.

Forutom det kroppsliga, paverkas dessutom identiteten. Det marks vanligtvis med att vi provar nya stilar, umgas kungen ett annat satt med vanner, far nya kunskaper och upptacker nya intressen. I tonaren tanker aven otaliga avsevart pa sin sexuella laggning och identitet och hur sa man tander gallande. De flesta utforskar sin kropps sexuella mojligheter, borjar onanera och intressera sig forut andras kroppar. Onani ar den vanligaste sexuella handlingen bland ungdomar, och de allra flesta inneha haft den forsta sexuella upplevelsen med sig allena.

Sexdebut

Tonaren ar ocksa en tid enar foralskelse och sex kan inleda uppta en storre andel fran ens tankar, oavsett om vi vill det eller ej. Karleksrelationer kan inducera ens livssituation pa manga fason, bland annat sexlivet. Vid sjutton ars alder inneha ca halften haft samlagsdebut i Sverige och flera inneha erfarenheter av annan sorts sex som smeksex och oralsex. Sexdebuten ar pro flertal en laddad handelse och vacker ofta tankar ifall hur man ska bega for att det ska kannas bra. Forut en del ar det viktigt att den amna ske bittida, pro en segment ar det relevant att vanta. Vanligt ar att det ar fordran fran ens omnejd och ej helt ens egna rostning som styr: kamrater, partner, familj, media, religion och annat kan ha stort inverkan ovanfor sexdebuten, samt ifall vi har sann att faststalla ovan var originell kropp.

Det finns tillracklig ingen annan period i livet enar prylar byta skepnad sa snabbt, nagot som kan innebara bade en fysisk och mental vaxtvark och saklart en massa fragor ifall allt som hander. Da ar det ar relevant att det finns tillgang till bra svar och personer som kan hjalpa.

RFSU:s informatorer jobbar ute i skolor med att harda unga till att skapa avta egna medvetna option nar det galler sexualitet och kissbrides.com prova den här webbplatsen sakrare sex. En viktig andel i det arbetet ar att genmale pa fragor som stalls och bidra objektiv och bra information, men samt att diskutera grejer som omsesidighet, ryktesspridning, konsroller och relationer. RFSU gor samt politiska patryckningar pro att lektor amna inlara sig mer ifall sex, och att det gallande sa fason amna bli enklare pro tonaringar att lite den vetande som behovs pro att ha klara av ha sex kungen ett sakrare och skonare fason.

Exit mobile version